Tévhitek eloszlatása

Porckorongsérv visszanyomása…

A porckorongot nem lehet kézzel kívülről nyomkodni, sem az abból kiszakadt darabot, ami a sérv, sem a porckorong előboltosulását. Így ne higgyék el, ha azt hallják, hogy valaki majd helyre nyomja!

Ha valaki a háta felől, a csontos középvonali nyúlványok, melyeket latinul a processus spinosusoknak (tövisnyúlványok) neveznek, mellett az izmon át próbálná eltérni a porckorongot, akkor először is alkattól függően pár cm bőr alatti zsíron, majd több cm izomzaton, végül pedig a csigolya íven, vagy az ívek közt feszülő sárga szalagon (ligamentum flavum) kellene átnyúlnia. Ha még ez sem lenne elég, mert ekkor is még csak a gerinccsatornába jutna, ahol magasságtól függően a gerincvelő van, vagy idegrostok (cauda rostok) vannak, akkor még ezeken is át kellene az ujját passzírozni (ami jó eséllyel azonnali bénuláshoz vezetne) a kísérletezőnek. Szóval ez alkattól függően kb. 5-15 (akár több) cm-t jelent. Ugye Önnek is abszurd?

Csigolya helyre rakása…

Azzal a kifejezéssel, hogy a csigolyát helyre rakják, szintén vigyázni kell. Ha egy csigolya igazán elmozdult, akkor azt a helyzetet ficamnak hívjuk, latinul luxatio és azt jelenti, hogy a kapcsolódó ízfelszínek már nem találkoznak egymással. A ficam gyakran az idegrendszeri károsodással is jár, mivel a csigolya ilyen mértékű elmozdulása a gerinccsatorna, a csigolyák közti oldalra vezető csatornák és az azokon áthaladó idegelemek torzulásával jár. Ez esetben a ficamodott ízület nem mozog. Ez a szituáció orvosi kezelést igényel, sok esetben műtétet.

Létezik egy subluxatio kifejezés, mely a hagyományos nyugati orvoslás értelmében azt jelenti, hogy a csigolya ugyan kimozdult a természetes helyzetéből, de kisebb mértékben, mint a ficamnál és az ízületi felszínek még részben találkoznak egymással, azaz részben fedik egymást, de a normálisnál kevésbé. Ezen esetben a csigolya mozgása beszűkül. Ez is gyakorta orvosi ellátást igényel.

Van egy harmadik szituációs is, amikor nem arról beszélünk, hogy az ízfelszínek eltávolodtak egymástól, hanem arról, hogy ugyan nem távolodtak el, de mégsem tudnak egymáshoz képest normál tartományban mozogni, mondhatjuk ekkor, hogy blokkolt az ízület. Utóbbi esetben a terminológia zavart okozhat, mert az irodalomban sokszor összemosódik a subluxatio és az ízületi blokk fogalma. Az angolnyelvben az említett blokkot hívják subluxationak. De ez nem az a subluxatio, mint amit az előző bekezdésben részleteztem.

Száz szónak is egy a vége, amikor az ízület kerül kezelésre, legyen az a gerincet alkotó csigolyák közti kisízület, vagy másik ízület, akkor az ízfelszínek kerülnek egymástól eltávolításra, azaz megnyílik az ízület, az ízfelszínek közi szorult ízületi tokrész ki tud csúszni, melyet követően az ízfelszínek egymáshoz képesti mozgása szabaddá válik. Az ízület „felszabadulását”, a blokk oldását kísérheti roppanásra emlékeztető hangjelenség. 

Nem fáj a manuálterápiás kezelés…

A manuálterápia annak, akinek aktuálisan fájdalma van egyáltalán nem biztos, hogy egy kellemes, jóleső kezelés, lehet sajnos fájdalmas.  Lelkesítésként azt tudom mondani, hogy van fény az alagút végén, azaz az átmeneti kellemetlen érzetet, mely a kezelési fogás alkalmazása során fellép, általában egy ellazultság, megkönnyebbülés érzet váltja fel a kezelés után a kiindulási fájdalmak mérséklődésével.